HADİ O ZAMAN

FAYDALI BİLGİLER

LENF SİSTEMİ

 

Kalbin ventriküler kontraksiyonu sonucu çıkan damarlardaki kanın hidrostatik basıncı, su ve albümin gibi küçük proteinler ile diğer bazı maddelerin, kapillerden hücreler arası boşluğa çıkmasına sebep olur. Bu hücreler arası sıvı, vücut dokularının çevresini sular ve besler. Buradaki fazla su, lenfatik kapillere giren sıvı LENF olarak adlandırılır ve latince berrak su anlamındadır.

Lenf kapillerlerinde başlayan lenf akımı, lenf damarlarında (lenfatikler) devam ederek, lenf düğümü (nod) adı verilen özelleşmiş yapılardan (filtre edilerek) geçerek, venöz sisteme drene olur. Lenfatik sistem lenfatik damar ağını ve lenfatik organları içerir. Bunlar, timus bezi, tonsiller( bademcikler) ve dalaktır. Bunlar daha sonra kalbin üstünde subklavian venler içerisinden kan akımına fazla sıvıyı boşaltan 2 ana drenaj kanalı oluşturacak şekilde birleşir.

Lenf, aslında kandan gelir. Yabancı maddelerden temizlendikten sonra, iki kanal aracılığıyla kana iade edilir. Vücudun üst sağ kısmını süzen/boşaltan, Sağ Lenf Kanalı ve vücudun kalan kısmını süzen/boşaltan torasik kanal.

Lenf sıvısının venlere akışında birçok etken rol oynar. Bu etkenlerden en önemlisi kan kapillerlerinden sıvının süzülmesi ile oluşan yüksek filtrasyon basıncıdır. *Periferden merkeze doğru olan lenf akımı genellikle basınç değişikliklerinden etkilenerek basıncın yüksek olduğu yerden düşük olduğu yere hareket eder. *Lenf damarlarına komşu kasların kontraksiyonu, komşu arterlerin pulsasyonu, lenf damarı duvarındaki düz kasların etkisi de basınç değişikliklerine neden olur. *Solunum hareketlerinin lenf akımında pompa vazifesi görmesi, abdominal basıncın cisterna chyli üzerindeki gerçek basınç etkisi ve negatif intra-torasik basınç diğer etkenlerdir. 

Lenf sıvısının venlere akışında birçok etken rol oynar. Bu etkenler, bol sıvı alımı, yoga, düzenli yürüyüş, jogging, yeşil yapraklı sebze tüketimi, masaj, nefes egzersizleri

Lenf üretiminde gerekli ana maddelerden biri ise klorofildir. Klorofil, bitkilerin yeşilinde bulunur. Bu nedenle bol yeşil yapraklardan, yeşil sebzelerden oluşmuş bir beslenme tarzı önerilir. Klorofil lenfin oluşumunda önemlidir. Ama yine de tek başına etkin madde değildir. Vejetaryen beslenenlerde lenf üretimi fazladır. Beyne taşınan lenfin kalitesi et yiyenler ile farklılık gösterir. Ağırlıklı hayvan proteini ile beslenenler, klorofili bol yeşil sebze tüketmeyenlerde yeterli lenf oluşmaz. Her ne kadar hayvan proteini lenfin semene dönüşümünü hızlandırsa da, oluşan lenfin kalitesi düşük olur. İçeriği bol miktarda hayvani proteinlerden oluşmuş lenf sıvısı, durağan ve kaba besinlerin ürünüdür.

Bu nedenle beyni beslemek yerine kolayca semene dönüşüp kaybedilir. Kaldı ki, içeriği bol miktarda klorofil ve vitamin taşıyan duyarlı besinlerden oluşan lenf sıvısı, hem miktarca fazla, hem kalite olarak üstün olur. Sonuçta, böyle bir sıvı ile beslenen beyin hücrelerin de daha süptil daha duyarlı enerjilere açıktır. Sinir sistemi de aynı şekilde daha süptil daha duyarlı enerjileri iletebilir. Zekanın gelişiminde bunlardan etkilenir. Lenf sıvısını lenf bezi salgılar, bedende lenf üreten birçok lenfatik bez vardır.

Lenfatik damarlar; Merkezi sinir sistemi, beyin zarı, orbita, kornea, iç kulak, epi dermis, kıl, tırnak, kıkırdak, kemik iliği ve kemik dışındaki tüm organlarda bulunur. Lenfatik dokular vücudun bakteri ve virüslere karşı immunolojik savunmasında önemlidir. Zararlı bakteri ve virüslerin etkisiz hale getirilip dışarı atıldığı merkezlere lenf düğümleri denir. Topladıkları zararlı maddelerin bedenin iç organlarına ulaşmasına engel olurlar. Lenfatik damarlar dokular arası sıvının uzaklaştırılmasında kardiyovasküler sisteme yardım eder. Lenfatik damarlar venlere benzer ancak duvarları daha incedir ve daha çok kapakçıklara sahiptir.

Lenfatik damarlar deride hipodermis tabakada yer alarak genellikle venleri takip eder. İç organlarda ise genellikle arterleri takip ederler.

Başlıca 3 fonksiyonu vardır:

1- Vücut hücrelerinden, hücreler arası sıvıdan, proteinleri ve fazla suyu toplar.

2- Gastro-intestinal sistemden absorbe edilen yağ ve yağda eriyen vitaminleri (A;D;E;K) kan dolaşımına taşır.

3- Vücuda giren yabancı maddeleri ve mikroorganizmaları yok eder ve koruyuculuk görevi yapar.

Lenfin etkisi kanı saflaştırmak, bedeni sağlıklı ve güçlü kılmaktır. Ve tabiiki en önemlisi de salgı bezlerinin hormon üretmelerine imkan vermektir. Zeka gelişimi için beynimize yükselen ve beyin hücrelerini besleyen lenf sıvısı az bir miktardır. Belli bir orana ulaşan lenf sıvısı içeriğinin zayıf veya yetersiz olması o organda rahatsızlıklara neden olur.

Gerçekte salgı bezleri ve alt salgı bezleri beyin tarafından kontrol edilir. Lenf, ana hormonlardan biridir tüm diğer salgı bezleri kendi hormon üretimlerinde lenf sıvısını hammadde olarak kullanırlar. Sinir hücreleri de beynin emirlerini, tepkilerini salgı bezlerine taşır. Farklı duygu ve düşüncelerin oluşumu beyindeki farklı hücre grupları ile bağlantılıdır. Tüm salgı bezleri ve alt salgı bezlerini beyindeki sinir hücreleri ile organik bağları vardır. Zihnin bilinç, bilinçaltı, süper bilinç hallerinin hepsinde de bu sinir hücreleri her zaman faal ve doğrudan etkindirler.